Geplaatst door Vivian op 08-02-2024
Praktische tips bij herstellen van een traumatisch hoofd-hersenletsel
Aanhoudende klachten na een verkeersongeval of een val op het hoofd kunnen wijzen op traumatisch hoofd-hersenletsel. Dit letsel kan optreden na een harde klap op het hoofd of een plotselinge zweepslag van de nek. Hoewel de meeste situaties waarbij iemand zijn hoofd stoot resulteren in niet meer dan een kleine schram of een bult, kunnen ernstigere incidenten zoals verkeersongevallen, bedrijfsongevallen, valpartijen, vechtpartijen of zelfs botsingen tijdens het sporten leiden tot traumatisch hoofd-hersenletsel.
Verreweg de meeste mensen (ruim 80%) met een hoofdtrauma hertstelt binnen enkele dagen of weken (licht traumatisch hoofd-hersenletsel) tot paar maanden (middel- tot zwaar traumatisch hoofd-hersenletsel).
Bij aanhoudende klachten na een licht hoofd-hersentrauma gedurende meer dan 3 maanden, wordt dit beschouwd als een postcommotioneel syndroom (PCS). Wanneer het herstel niet vanzelf optreedt, is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen, aangezien dit het herstel kan bevorderen.
Wat draagt bij aan het herstel?
Het cruciale advies is het vinden van een juiste balans tussen rust en activiteit. Onderzoek toont aan dat afwisseling tussen inspannende activiteiten en ontspanning de genezing bevordert. Rust is essentieel voor herstel, maar overmatige rust kan contraproductief zijn. Het is van belang dat iemand geleidelijk aan weer actief wordt na een periode van rust. Het is raadzaam om maximaal enkele dagen rust te nemen en vervolgens langzaam de activiteiten weer op te bouwen.
Hier zijn enkele tips om het herstel na traumatisch hoofd-hersenletsel te bevorderen:
- Neem rust, maar overdrijf niet. Rust voor maximaal enkele dagen na het letsel.
- Bouw activiteiten langzaam weer op, beginnend thuis en later op het werk.
- Varieer tussen verschillende activiteiten zoals denken, kijken, bewegen en rusten.
- Luister naar je lichaam en neem klachten serieus. Overschrijd je grenzen niet en ontspan indien nodig. Wanneer je voelt dat het je teveel wordt, ga dan iets doen wat ontspant. Doe de activiteit later weer opnieuw, maar dan korter en bouw de duur vervolgens langzaam op.
- Beperk schermgebruik in de eerste dagen tot weken na het letsel, vooral bij telefoon, televisie, computer of tablet.
- Vermijd alcohol en drugs, aangezien deze het herstel kunnen belemmeren.
- Zorg voor voldoende en goede slaap en beperk slapen overdag.
- Blijf lichamelijk actief, begin met kleine wandelingen en bouw bewegingsactiviteiten langzaam op in duur en intensiteit.
- Wees voorzichtig met omgevingsprikkels zoals licht en geluid, vooral in de eerste weken. Vermijd contactsporten gedurende deze periode.
Het is cruciaal om een balans te vinden tussen activiteit en rust tijdens het herstelproces. Als het herstel niet vanzelf gaat of als er moeilijkheden zijn bij het oppakken van dagelijkse activiteiten, zoek dan professionele hulp en ondersteuning.
Wist je dat
- Je niet bang hoeft te zijn dat de hersenen ‘kapot’ kunnen gaan door overmatige activiteit, maar ze kunnen wel overbelast raken. Deze overbelasting kan het verdere herstel vertragen. Daarom is het belangrijk om activiteiten geleidelijk op te bouwen, zodat de hersenen de kans krijgen om zich aan te passen en te herstellen zonder overmatige stress.
Als jij of jouw medewerker gehinderd wordt door de gevolgen van traumatisch hoofd-hersenletsel in de uitvoering van werk, als er dreigt langdurig verzuim op te treden of de re-integratie niet voorspoedig verloopt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Lees hier welke 10 tips helpen bij het succesvol re-integreren na hoofd-hersenletsel. Om weer zo snel mogelijk grip op de situatie te krijgen.