Nieuws

Geplaatst door Vivian op 02-10-2023

Kennis over een hersenschudding

In Nederland lopen jaarlijks naar schatting zo’n 85.000 mensen traumatisch hersenletsel, zoals een hersenschudding, op.

84% van deze mensen is jonger dan 65 jaar en behoort daarmee tot onze zogeheten ‘beroepsbevolking’. De kans dat je als HR-medewerker in je carrière te maken krijgt met een medewerker met een hersenschudding is groot. Het is cruciaal dat HR-medewerkers een empathische en ondersteunende rol spelen bij het omgaan met medewerkers die een hersenschudding hebben opgelopen, om ervoor te zorgen dat ze adequaat worden ondersteund tijdens hun herstelproces en re-integratie in werk. Maar wat is een hersenschudding eigenlijk precies en welke gevolgen kan dit hebben?

Hersenschudding in het kort

Een hersenschudding is een vorm van traumatisch hersenletsel die optreedt als gevolg van een schok of stoot tegen het hoofd.

Hier zijn enkele belangrijke punten over hersenschuddingen:

  • Oorzaken: hersenschuddingen kunnen optreden na een val, een klap tegen het hoofd, een auto-ongeluk, sportblessures, of andere situaties waarbij het hoofd plotseling wordt geschud.
  • Symptomen: de symptomen van een hersenschudding kunnen variëren, maar ze omvatten vaak hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid, verwardheid, geheugenproblemen, wazig zien, en moeite met concentreren.
  • Diagnose: een arts kan een hersenschudding diagnosticeren op basis van de symptomen, lichamelijk onderzoek en soms aanvullende tests zoals een CT-scan of een MRI-scan.
  • Behandeling: het belangrijkste advies is het hanteren van de juiste balans tussen rusten en actief bezig zijn. Onderzoek wijst uit dat afwisseling van inspannende activiteiten en ontspanning de genezing verbetert. Rust is belangrijk om beter te worden, de hersenen hebben tijd nodig om te herstellen. Echter, téveel rust werkt averechts.
  • Herstel: De meeste mensen herstellen volledig van een hersenschudding binnen enkele dagen tot enkele weken. In sommige gevallen kunnen hersenschuddingen leiden tot langdurige symptomen, bekend als post-commotioneel syndroom. Het is essentieel om (medische) hulp te zoeken als symptomen aanhouden of verergeren.
  • Preventie: Het dragen van helmen tijdens sporten en (werk)activiteiten waarbij hoofdletsel kan optreden, evenals het volgen van veiligheidsmaatregelen in het dagelijks leven, kan helpen om hersenschuddingen te voorkomen.

Wordt jouw werknemer gehinderd in de uitvoer van zijn werk door de gevolgen van val of klap tegen het hoofd? Dreigt er langdurig verzuim of verloopt de re-integratie niet voorspoedig? Onze coaches zijn extra deskundig op het gebied van traumatisch hoofd-hersenletsel en kunnen helpen jouw medewerker weer back on track te krijgen! Bekijk onze diensten.

Lees meer over een hersenschudding en de mogelijke nasleep in dit artikel

Laatste nieuws

Geplaatst door Vivian op 02-10-2023

Van Bakel Re-integratie verandert in...

20 jaar ervaring in mensenwerk, nu in een nieuw jasje met onze vertrouwde dienstverlening en deskundigheid!...

Lees meer
Geplaatst door Vivian op 02-07-2023

Werken en post-COVID klachten

Werkbehoud voor werkenden met langdurige coronaklachten (post-COVID) is belangrijk maar niet vanzelfsprekend! Werknemers die kampen...

Lees meer

Recharge re-integratie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.