De 52-jarige meneer Koers is sinds twee jaar bekend met de neurologische aandoening ziekte van Parkinson. Daardoor wordt hij gehinderd in zijn werk als magazijnmedewerker. Hij heeft last van spierstijfheid, een lichte tremor in zijn rechter arm en hand, vermoeidheid en een wat verminderd evenwicht. Ook heeft hij moeite met concentreren en meerdere taken tegelijk doen. Tevens is hij bekend met lage rugklachten.
Voor zijn werk is hij vooral fysiek bezig in het magazijn, maar hij voert ook administratieve en organisatorische taken uit. Meneer Koers heeft een fulltime baan, maar kan deze door zijn beperkingen op dit moment nog voor 28 uur per week vervullen. Doordat de hinder in werk steeds groter wordt lijkt het erop dat meneer meer zal gaan verzuimen voor werk. De bedrijfsarts besluit om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Meneer Koers is een zeer gewaardeerd werknemer en zowel werkgever als werknemer willen er alles aan doen om het werk te behouden.
Onze gespecialiseerde ergotherapeut voert een werkplekonderzoek uit en brengt de problemen in werk concreet in kaart. Het is voor meneer lastig om goed zicht te hebben op de stellingen in het magazijn tijdens het rijden met de heftruck. Ook het bedienen van de muis en het toetsenbord voor de administratie wordt steeds moeilijker. Daarnaast is het lastig voor hem om eerste aanspreekpunt te zijn bij vragen over het magazijn door andere (magazijn)medewerkers. Hij wordt daardoor vaak gestoord tijdens zijn werk, moet de aandacht continu verdelen, meerdere taken tegelijk doen en dergelijke.
Het werkplekonderzoek is de sleutel tot concrete aanpassingen, zoals een aangepaste muis en aanpassing van een functionaliteit op het toetsenbord. Ook worden er spiegels geplaatst op de heftruck zodat werknemer tijdens het rijden in het magazijn weer goed zicht heeft op de stellingen. Ook worden de momenten van het heftruckrijden beter verdeeld over de dag. Daarnaast worden er vaste tijdblokken ingelast waarop meneer als vraagbaak van het magazijn optreedt en de telefoondienst in het magazijn wordt door collega’s overgenomen.
Resultaat: de ervaren problemen in werk zijn (relatief simpel) opgelost en het percentage ziekteverzuim hoeft niet worden opgehoogd. Meneer kan met de aanpassingen in werk 28 uur per week blijven werken. Zowel werkgever als werknemer zijn erg tevreden met de uitkomst.